Jak działa aeropress?

Kawę można parzyć na wiele sposobów. Dla przeciętnego miłośnika małej czarnej największe znaczenie ma jej smak i aromat. Dla koneserów i baristów to także rytuał, który ma niebagatelne znaczenie dla efektu końcowego. Jednym ze sposobów parzenia kawy jest aeropress. Jak używać to urządzenie, aby móc cieszyć się niezrównanym smakiem w zaciszu własnego domu?

Czym jest aeropress?

Aeropress to najnowsze urządzenie do parzenia kawy, które stanowi alternatywę dla innych metod, jak ekspresy czy filtry przelewowe. Choć wygląd sprzętu, który przypomina plastikową strzykawkę, może początkowo budzić pewne zastrzeżenia, jego wszechstronne możliwości parzenia kawy czynią z aeropressu jeden z najczęściej kupowanych urządzeń. Wiele kawiarni wykorzystuje tylko i wyłącznie ten sprzęt, co świadczy o wysokiej jakości napoju, jaki możemy uzyskać, korzystając z tego urządzenia.

Jak używać aeropress?

Choć do zaparzenia kawy w aeropressie samodzielnie dobierasz wszystkie parametry, warto wiedzieć, jak zacząć korzystać z tego urządzenia. Do zaparzenia małej czarnej możesz użyć metody tradycyjnej lub odwróconej, tzw. inverted:

  • metoda klasyczna: zakręć sitko w papierowym filtrze na cylindrze. Przelej go wodą, następnie włóż do filiżanki. Wsyp kawę, dolewaj wodę małymi partiami: drugą część wlej w odstępie 30 sekund od pierwszej, następnie odczekaj 60-120 sekund i nalej resztę. Mieszanie kawy w międzyczasie zwiększy intensywność napoju. Po wlaniu cieczy załóż tłok i powolnym ruchem wyciskaj kawę. Po kilkunastu sekundach usłyszysz charakterystyczny syk, który oznacza, że całość została przelana do filiżanki.
  • metoda odwrócona: tłok włóż do cylindra, następnie wsyp pożądaną ilość kawy. Zalej strzykawkę niewielką ilością wody, odczekaj, aż się wchłonie, po czym jej dolej, żeby całość mogła zacząć się parzyć. Zostaw odstęp około 2 cm od krawędzi strzykawki. Po około minucie zamieszaj napar i obróć wcześniej dokręcony aeropress o 180 stopni. Włóż urządzenie do filiżanki i wciskaj powoli tłok. Syknięcie powiadomi Cię o tym, że kawa jest gotowa do wypicia.

To, jak działa aeropress, czyli jakiej użyjesz metody parzenia w nim kawy, nawet przy użyciu tych samych ziaren, może skutkować zupełnie innym aromatem i smakiem, dlatego warto spróbować, który ze sposobów bardziej Ci odpowiada. Na koniec parzenia należy rozkręcić strzykawkę. W tym celu wystarczy wyjąć nakrętkę, resztki miazgi kawowej z filtrem wycisnąć do kosza, a pozostałe trzy części wypłukać pod bieżącą wodę. Aeropress najlepiej umyć razu po wypiciu kawy.

Zalety korzystania z aeropressu

Choć metoda parzenia kawy z aeropressu jest dość nowa w porównaniu z innymi urządzeniami, od razu zdobyła popularność zagorzałych znawców i baristów. Użycie strzykawki pozwala na wydobycie maksimum jej kwasowości, soczystości i owocowych, i kwiatowych niuansów smakowo-zapachowych, które kryją się w wielu gatunkach kaw egzotycznych. Co więcej, do zaparzania w aeropressie stosuje się tę drobno zmieloną. Daje to dodatkową korzyść w postaci krótszego czasu parzenia (około minuty), a jeśli chodzi o sam smak kawy, jest ona bardziej gładka i soczysta, ponieważ zostaje pozbawiona goryczki.

 

Aeropress to także urządzenie, które daje nieograniczone możliwości wykonania kawy w różnej postaci. Za jego pomocą przygotujesz zarówno napar zbliżony do tych uzyskanych w ekspresach przelewowych z filtrem, jak i wykonasz gęste, włoskie espresso. Poza metodami parzenia aeropress daje Ci także dowolność w zakresie ustawienia przemiału kawy, rodzaju użytego filtra czy ilości i temperatury wody, co pozwoli Ci na eksperymentowanie. Mimo tak dużego zróżnicowania pod względem rodzajów kawy, jakie możesz przygotować, aeropress to wyjątkowo intuicyjne urządzenia, które nie wymaga stosowania żadnych dodatkowych akcesoriów. Jego kompaktowe rozmiary ułatwiają korzystanie z aeropressu w każdych warunkach, a dodatkową korzyścią jest możliwość jego mycia w zmywarce.