Jak gotować smacznie i tanio?

Gotowanie w domu nie musi być ani zbyt skomplikowane, ani przesadnie drogie. Wystarczy tylko wiedzieć, jak dobierać odpowiednie składniki oraz w jaki sposób je ze sobą łączyć, aby danie wyszło smaczne. Oto kilka sposobów na tanie i pyszne gotowanie w domowym zaciszu.

Kupowanie na promocjach

Kluczem do tego, aby gotować tanio, jest wybierać składnik , które dostępne są w niższych cenach. Warto więc śledzić różnego rodzaju akcje promocyjne, które organizowane są przede wszystkim przez hipermarkety oraz dyskonty. Nierzadko można zakupić coś z długim terminem przydatności w okazyjnej cenie – wtedy też warto zrobić małe zapasy. Makaron, ryż czy kasza mają zwykle kilkuletni termin ważności, natomiast na promocji można kupić je nawet o połowę taniej. Wiele osób uważa, że kuchnia studencka jest mało urozmaicone, podczas gdy niektórzy rozwiewają ten mit. Choć nie dysponują oni zbyt dużą ilością gotówki, najczęściej kupują na promocjach, dlatego też mogą pozwolić sobie na więcej. Warto regularnie przeglądać gazetki promocyjne, tak aby znaleźć najlepsze oferty.

Dania jednogarnkowe podstawą w każdej kuchni

Tanie gotowanie polega nie tylko na doborze odpowiednich składników, lecz również na umiejętnym i stosunkowo szybkim ich przyrządzeniu. Podczas gotowania zużywane są duże ilości prądu i gazu, które przecież też kosztują. Dlatego z pomocą przychodzą niezawodne dania jednogarnkowe, dzięki którym pyszne jedzenie można przyrządzić w kilka chwil. Są to podstawowe potrawy, jakimi dysponuje kuchnia studencka; uwielbiają je również rodzice małych dzieci. Przygotowuje się je szybko i starczają one na dłużej. Duży garnek wybranej potrawy to obiad na kilka dni. Osoby, które nie lubią codziennie jeść tego samego, mogą zdecydować się na zamrożenie części potrawy i zjedzenie jej na przykład w kolejnym tygodniu.

Przykłady dań jednogarnkowych to bigos, leczo, makaron z mięsem i warzywami, ryż z mięsem mielonym i czerwoną fasolą, spaghetti. Możliwości jest naprawdę sporo, a wybór dań zależy wyłącznie od konkretnych preferencji smakowych. Przepisy znaleźć można w internecie, a także w nowoczesnych książkach kucharskich. Dania jednogarnkowe wystarczy odpowiednio przyprawić, aby dodać im niezwykłego smaku i aromatu. Mają one jeszcze jedną zaletę – pozwalają zaoszczędzić sporo cennego czasu, który można poświęcić rodzinie, pracy czy na odpoczynek.

Jak przygotowywać smaczne i tanie desery?

Ceny deserów w cukierni przyprawiają o zawrót głowy, dlatego też dobrze jest postawić na pieczenie tortów w domu. Domowe cukiernictwo okazuje się nie tylko pasją, ale również sposobem na zaspokojenie swoich kubków smakowych. Początki zwykle nie są łatwe – aby nauczyć się piec, trzeba zacząć od podstaw. Lepiej nie rzucać się na głęboką wodę, rozpoczynając swoją przygodę od tortów. Na początek dobrze jest postawić na ciasta kruche, na przykład z owocami sezonowymi, babki czy innego rodzaju prostsze wypieki. Z czasem można przejść do ciast z kremem, aż pieczenie tortów w domu stanie się niemalże codziennością. Dlaczego jest to opłacalne rozwiązanie? Przede wszystkim dlatego, że cukiernie stosują wysokie narzuty na swoje wyroby. Ponadto, piekąc ciasta w domu, można idealnie wyważyć składniki, w zależności od tego, czy wypiek ma być bardziej słodki, czy może kwaśny. Warto pamiętać, że obecnie wiele inspiracji i przepisów znaleźć można w sieci oraz w książkach kucharskich. Wiele z nich zawiera przydatne instruktaże dla początkujących.

Pieczenie ciast, wbrew pozorom, nie wymaga specjalistycznych umiejętności cukierniczych, a jedynie zaangażowania, cierpliwości i wytrwałości. Nie warto zrażać się tym, że dany wypiek nie wyjdzie, zwłaszcza jeśli mowa o tych nieco bardziej zaawansowanych, takich jak torty, bezy czy ciasta z kremem. W domowym zaciszu przygotować można nie tylko klasyczne wypieki, ale również desery, na przykład tiramisu czy sernik na zimno. Wiele z nich niedostępnych jest w cukierniach, natomiast nie wymagają one aż tak dużego zaangażowania, jak przygotowanie tortów.